Wetenschappelijke naam: Pantherophis guttatus guttatus
Soort: Gladde slangen (Colubridae)
Nederlandse naam: Rode Rattenslang
Land van herkomst: Voornamelijk in het oosten van de VS
Gemiddelde lengte: Gemiddeld 120 cm, met uitschieters naar 180 cm.
Leeftijd: In optimale omstandigheden kan een guttatus 15 tot 20 jaar worden.
Algemeen
De rode rattenslang is een kleine tot middelgrote wurg slang die meestal tussen de 90 en 130 cm lang wordt. Het grootste exemplaar ooit gevonden was 183 cm. De slang oogt slank, maar krachtig.
Huisvesting
De grootte van het terrarium is afhankelijk van de hoeveelheid dieren die men wil gaan verzorgen. Een enkele slang in een terrarium is niet zielig omdat het geen gezelschapsdieren zijn die elkaar opzoeken. Een volwassen rattenslang kan in een terrarium van 80x40x40 gehouden worden, maar persoonlijk zou ik toch minimaal voor 100 x 50 x 50 gaan. Ook de inrichting is daarbij van belang. Een kale bak met een waterbak en een stronkje hout kun je natuurlijk wel in wonen, maar vergelijk het met je eigen huis. Een keuken en een bank is voldoende om te wonen, maar gezellig is wat anders. Zorg dus voor meerdere schuilplekken, en klim mogelijkheden.
Een oud aquarium is niet geschikt voor het houden van slangen, ook niet als er een goed sluitend deksel op komt. Vaak is de ventilatie onvoldoende, maar belangrijker is de stress die een dergelijk onderkomen bij de dieren veroorzaakt. Telkens als de verzorger in de bak moet komen, zal hij dit van bovenaf doen. Voor de dieren is dit juist erg bedreigend.
Zorg dat je lamp aan 1 kant van de bak hang zodat je een warm en een koud gedeelte kunt maken. Je moet namelijk altijd verschillende temperaturen in je bak hebben zodat de slang de beste temperatuur kan opzoeken. 28/30 graden aan de warme kant, 22/24 graden aan de koude kant. In de nacht mag de temperatuur zakken tot 18 graden. Wordt het kouder dan een nachtlamp of warmtematje gebruiken voor de nacht.
Voeding
Je kunt jonge dieren 1 pinkie per 5 dagen geven. Als ze wat groter worden kun je een grotere prooi geven, en dan eens per 7 dagen. Als ze volwassen zijn kunnen ze prima een volwassen muis eten, en dan eens per 10/14 dagen. Het hoeft niet in een vast patroon, dat gebeurd in de natuur ook niet. Als je meerdere dieren in 1 terrarium hebt, zorg er dan voor dat je ze apart, buiten hun terrarium voert en niet tegelijk in hun terrarium. Ze zouden aan dezelfde muis kunnen beginnen met alle gevolgen van dien. Ik voer al mijn dieren apart in een curver en nooit in hun terrarium. Dit heeft meerdere voordelen zoals gewend raken aan hanteren, goede inspectie van het dier etc.
LET OP: Richtlijn voor het formaat voedseldier is 1 ½ keer het dikste deel van de slang. Na het eten moet je de prooi goed kunnen zien. Geef 1 passende prooi per keer en geen 5 pinkies.
Jonge dieren
Zet jonge dieren niet gelijk in een bak van een meter. Hierdoor kunnen ze stress krijgen doordat het allemaal te groot is. Begin gewoon met een kleine bak van 40/50 cm en doe daar veel planten en schuilplaatsen in. In de nacht moet het minimaal 18 tot 19 graden zijn. Haal hem er niet elke dag uit maar laat hem even wennen aan de nieuwe omgeving. Mocht je slang niet eten wacht dan 7 – 10 dagen voordat je het weer probeert. Als een dier niet eet heeft dat een reden. Temperatuur niet goed, stress door te veel vastpakken, stress door te weinig schuilplaatsen. Vaak is het stress. Het kan ook een aankomende vervelling zijn. Je kan proberen om hem in een klein bakje eten te geven, en deze op een donkere plek te zetten, waar hij geen bewegingen kan zien. Raak niet gelijk in paniek. Een slang kan best een paar weken zonder eten. Neem eventueel contact op met de kweker voor tips.
Kosten
De kosten die erbij komen kijken zijn verschillend en afhankelijk van eigen invulling. Naast de aanschafkosten van de slang en zijn leefomgeving heb je de kosten van voeding, water en stroomverbruik. De hoogte ligt tussen de € 50,-- en € 200,-- per jaar afhankelijk van formaat.